11 Nisan 2011 Pazartesi

Yatay Geçiş Nedir??

Blogumuza adını veren bu soruyu açıklamakla başlayayım. Yatay geçiş kısaca şudur. ÖSS'de istediğin bir bölümü kazanmışsındır fakat 2-3 puanla istediğin üniversiteye yerleşememişsindir.  İşte burada Yatay Geçiş devreye giriyor. Yatay Geçiş başvuruları üniversitelerin kayıt yenileme dönemlerinden yaklaışık 1 hafta öncesinde başvurular yapılıyor. Başvuru sınırı yok, kafanın estiği üniversiteye başvuru yapabilirsin :)(Başvuranın 1 yüzü kara, Almayan Üniversite zenci :p)
Örnekle açıklayacak olursam atıyorum Kastamonu Üniversitesinde okuyan bir öğrencisin gidipte ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe...v.s. istediğin her üniversiteye aynı anda başvuru yapabilirsin. Mesele zaten başvur yapmak değil, mesele başvurduğun üniversiteye girebilmekte...

İşte bu andan itibaren Üniversiteler kendilerine göre kurallar oluşturmuş durumda. Nedir bu kurallar...
Örneğin ; başvuru yapacakların 2,5 not ortalamasına sahip olması, Alttan dersinin kalmaması, Başvurduğu bölümdeki taban puandan yaklaşık 15 puandan fazla düşük olmaması(yani diyelimki sizin ÖSS puanınız 320, yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitedeki kendi bölümünüze yerleşen taban puanlı öğrencinin puanı 340 bu durumda üniversite sizin başvurunuzu reddedebiliyor. Ayrıca bu durum standart olmayıp üniversiteden üniversiteye değişiyor. Yinede bu sınırlar içerisindeki yerlere başvurunuzun kabul edilme olasılığı daha yüksek..)

Belki son yazdığım bilgileri pek çok yatay geçişle alakalı siteden okumuşsunuzdur işte şimdi tecrübe konuşacak :)
1.)2,5 not ortalaması tamamen kafadan atılmış ortalamadır. Zaten yatay geçişe ciddi şekilde başvuru yapanların 2,5 not ortalaması yoktur. Daha yüksektir.

2.)Özellikle 1. sınıfın sonunda yatay geçiş başvurularında patlama yaşanır. Bu gibi durumlarda not ortalamınızın 3,5 olması bile yetmeyebilir. Çünkü kontenjan zaten sınırlı ve bu işi ciddi şekilde düşünenler 1. sınıfta derslere inanılmaz asılırlar ve 3,80 - 3,90 gibi hayvani ortalamalarla istedikleri üniversitelere yerleşebilirler. Yani bu yola çıktıysanız eğer 1. sınıftan itibaren işi ciddiye alın ve derslere çalışın..

3.)Diyelim ki 1. sınıfta 2-3 üniversiteye başvurdunuz ve hiçbirine kabul edilmediniz. Eğer hala notlarınız aynı seviyede seyrediyorsa işte 2. yılın sonu böyle düşünenler için ideal bir zaman dilimidir. Kendimden örnek verecek olursam 1. sınıfta yatay geçişle alakalı bir düşüncem yoktu fakat 2. yılımda karşılaştığım bazı olaylar nedeniyle yatay geçiş fikri kafamda oluşmaya başladı. Boğaziçi, ODTÜ gibi hedeflerim yoktu doğal olarak sadece memleketimdeki üniversiteyi tercih etme fikri bende oluştu(Anadolu Üniversitesi). Biraz üniversitelerin web sitelerindeki geçmişte 3. sınıfa yatay geçiş yapanların not ortalamalarını araştırdım ve bir umut başvurdum. (Araştırmalarım sonucunda 3. sınıfa veya 2. sınıfın bahar yarıyılına yatay geçiş yapan öğrencilerin not ortalaması 2,8-3,30 arasında ve kontenjanların dolmama ihtimali kuvvetle muhtemel..)Sonuç inanılmaz yatay geçiş hakkı kazandım hemde 3,10 ortalamayla... Sizde benim durumumdaysanız özellikle 2. sınıf arasında ve 2. sınıfı bitirdikten sonra başvurunuzu yapın.

2 yorum:

  1. Merhabalar blogger simdi ben yatay gecıs yapmak ıstyrm dıyelim.ki oldu burda hic alttan dersim yok ama orda mufredat farklu olabilcgı ıcın dort tane alttan ders var bu durumda bursumkesilir mi bilgi lutfen

    YanıtlaSil
  2. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek satın almakla ilgileniyoruz ve hastalarımızı kurtarabilmek için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin; hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp'ta bizimle iletişime geçin: +1 (515) 293-5520

    YanıtlaSil