11 Nisan 2011 Pazartesi

Yatay Geçiş Hangi Bölüme Yapılır??

Aslında sevgili okurlarım yatay geçiş kökeni itibariyle okuduğun üniversitedeki bölümden başka üniversitedeki aynı bölüme transfer olmaktır. Fakat son yıllarda üniversitelerin bazıları okuduğun bölümden farklı bir bölümede yatay geçiş hakkı tanımaktadır. Bunun içinde bir çok kriter vardır. (Örneğin; derslerin %70'inin uyuşması, Öss taban puanı v.s.) Bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımdan sizi yanlış yönlendirmek istemem. En doğru bilgiyi başvuracağınız üniversitenin öğrenci işlerinden alabilirsiniz.

Bir diğer hususta Üniversite içi yatay geçiş esprisi vardır. Bu da yukarıda anlattığım olayla aynıdır. Tek farkı aynı üniversitede başka bölüme transfer olmak gibi düşünebilirsiniz :) Anadolu Üniversitesi her dönem Üniversite içi yatay geçiş için kontenjan ayırıyor.(ordan biliyorum yani :))

Peki özel bir üniversitede okuyorum devlet üniversitesine yatay geçiş yapabilirmiyim?
--> Yapabilirsin.

Kıbrıs'ta okuyorum Türkiye'deki devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabilirmiyim?
--> Yapabilirsin. Fakat Türkiye'deki üniversiteler Kıbrıs ve diğer Türki cumhuriyetlerde okuyan öğrencilere en fazla 1 veya taş çatlasa iki kontenjan veriyor. Bu durum bir dezavantaj.)

Son olarak; Üniversitelerin kabul etmediği tek yatay geçiş şartı 2. öğretimden 1. öğretime yapılan yatay geçiş başvurularıdır. Yine bazı üniversiteler(Bilmeyenler için 2. öğretimde okurken başarı sıralamasında %10'luk dilime girmişlerse yani 40 kişilik sınıfta ilk 4'e girmişlerse 1. öğretime geçiş hakkı verilir.) sınıfında %10'luk dilimdeki sırasını ispatlayanların 1. öğretim başvurusunu kabul ediyor.

6 yorum:

  1. Kimya bölümünden kimya mühendisliğine yatay geçiş mümkünmüdür cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Geciş mümkün ama mezuniyet mümkün olmayabilir :) uyarıyım tüm düşünen arkadaşları

    YanıtlaSil
  3. Geciş mümkün ama mezuniyet mümkün olmayabilir :) uyarıyım tüm düşünen arkadaşları

    YanıtlaSil
  4. böyle bir durumda burs kesiliyor mu

    YanıtlaSil
  5. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek satın almakla ilgileniyoruz ve hastalarımızı kurtarabilmek için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin; hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp'ta bizimle iletişime geçin: +1 (515) 293-5520

    YanıtlaSil