11 Nisan 2011 Pazartesi

Yatay Geçiş Başvurusu Yaparken İstenen Belgeler

Eklemeyi unutmuşum. Genelde istenen belgeler Transkript, Ders İçerikleri, Disiplin Cezası alıp almadığına ilişkin belge bunlar standart olarak istenir. Ayrıca istenen belgeleri başvuru yapacağınız üniversitenin sitesinden veya öğrenci işlerinden öğrenebilirsiniz. Başvuruları çoğu üniversite bizzat kendinizin yapmasını istiyor yinede postayla başvuru kabul eden üniversitelerde var.

Yatay Geçiş Başvuru Dilekçe Örneği ise şu şekilde

............... ÜNİVERSİTESİ 
................ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA
                                                      ........(2)........


          .................. Üniversitesi ............... Fakültesi .................... Bölümünde ... yarıyılı tamamladım. Fakültenizin .......... Bölümüne yatay geçiş yapmak istiyorum.
          Gereğini bilgilerinize arz ederim.

                           
                                                                                                       Tarih
          Adres:                                                                          İsim ve Soyisim
          Tlf    :                                                                                    İmza



          Ekler : 1-Transkript
                    2- Ders İçerikleri
                    3- Disiplin Cezası Belgesi
                    4- .......
                     .
                     .
                     .



Dipnot:Dilekçenin başlığındaki (2) yazan yere üniversitenin bulunduğu şehir yazılır. Yine bol nokta noktalı bir örnek oldu hadi kolay gelsin :)

Burs(Öğrenim) ve Katkı Kredisi Dilekçesi

T.C.
BAŞBAKANLIK
KREDİ YURTLAR KURUMU
KREDİ DAİRE BAŞKANLIĞINA
                                       ANKARA



      ............. Üniversitesi ........ Fakültesi ............................................... Bölümü .... sınıf .............. numaralı öğrencisi iken ........................ Üniversitesi ....... Fakültesi .......................................... Bölümüne yatay geçiş hakkı kazandım. ............. tarihinde kaydımı yaptırdım. 
       Kurumunuzdan ................... kredi numarası ile Öğrenim ve Katkı kredisi almaktaydım. Katkı ve Öğrenim Kredimin .................... Üniversitesi'ne aktarılması için gereğinin yapılmasını arz ederim.


                                                                                                             Tarih
       Ek : 1 adet öğrenci belgesi                                                   İsim ve Soyisim
       Adres :                                                                                          İmza








Dipnot: Nokta noktalı kısımlara kendinizle alakalı bilgileri gireceksiniz. 2. paragrafta aktarılmasını istediğimiz üniversite yeni kayıt olduğumuz yani yatay geçiş yaptığımız üniversitedir.

Dipnot2: Öğrenci belgesini gönderirken dilekçeye zımbalayın. Ben ilk gönderdiğim dilekçede zımbalamamıştım, Kyk'dan gelen cevapta benden tekrar öğrenci belgesi istedi. Şaka gibi resmen çıldırmıştım o zaman :)

Yatay Geçiş Yaptım. Burs(Öğrenim) ve Katkı Kredimin Durumu Ne Olacak??

Evet arkadaşlar bu blogu açmamdaki en büyük sebeplerden biri de Öğrenim ve Katkı Kredisinin yatay geçişten sonra bu işleri nasıl halledeceğiz sorusunun internette yatay geçişle alakalı sitelerde cevabının olmamasıdır...

Yatay geçiş yapan tanıdığınız varsa zaten ondan bir şekilde öğrenirsiniz ve bu husus başınızı ağrıtmaz. Fakat çevrenizde böyle bir kişi yoksa bu husus başınızı ağrıtabilir...

Yaşadığım olaylar silsilesinden size kesitler vererek hikayemi anlatacağım. Çayınızı, kahvenizi alın boş zamanınızda dikkatlice okuyun :)
Eylül ayında yatay geçişimi yaptım ve Anadolu Üniversitesi 3. sınıfta okumaya başladım. Okul mükemmel, hayat tıkırında artık şans döndü diyorum kendi kendime..Eylül Ekimi, Ekim Kasımı, Kasım Aralık'ı kovaladı derken Ocak ayına geldik Öğrenim Kredim ocak ayına kadar tıkır tıkır yattı buraya kadar bir sorun yok. Ocak'ın 7 sine geldiğimizde bankamatiğe gittiğimde büyük bir hayal kırıklığıyla karşılaştım. Başbakan yılbaşında Öğrenim Kredisi ve Burslara zam yaptı benim Öğrenim Kredim ise Zam'ı bırakın toptan kesilmiş. İlk şoku atlattıktan sonra bu durumu araştırmaya başladım. Kyk'nın sitesinden(http://www.kyk.gov.tr/kyk/html/kredi_burs/ogrenim2007.php) Öğrenim Kredi bilgilerimi sorguladığımda ise daha büyük bir şok beni bekliyordu. Öğrenim Kredim kesilmekle kalmayıp ödeme başlangıç tarihi 2011 kasım ayına çekilmişti.(Normalde 2014 Kasım'dı.) Öyle böyle derken arkadaşımdan bu durumu Kyk'ya bildirmem gerektiğini öğrenmiştim. Ocak 2011'de yatmayan kredinin bana tekrardan bağlanma süreci tamı tamına 4 ay gibi bir süreydi. Kyk inanılmaz hantal bir kurum. Durumu dilekçeyle belirttiğimde( Dilekçe örneğini vereceğim) verdikleri cevap 1 ay sonra elime ulaştı. Ben tekrar dilekçe yazdım tabi o dilekçenin cevabı da 1 ay sonra geldi ve aylardan Nisan ayına geldi.


Benim hikayem en uzun süreci yaşadığından bu kadar beklememeniz için size normalde yapılması gerekeni anlatacağım.
1.) Yatay geçiş yaptıktan sonra hala öğrenim kredisi veya bursunuzu alırken bu durumu Kyk'ya bildirin. Böylece paranız kesilmeden bürokratik işlemleri halletmiş olursunuz.
2.) Peki Aralık ayına kadar para nasıl yatıyor diye soranlarınız olabilir. O da şöyle oluyor Kredi veya Burs alırken kabul ettiğiniz sözleşmede 2 dönem üst üste kayıt yenileme yapmazsanız Burs ve Öğrenim Krediniz kesilir diye bir madde vardır. İşte bu sebeple Aralık ayına kadar herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız fakat Bahar Yarıyılı kayıtları başladığında tak diye kesilir ne olduğunu bile anlamazsınız :)
3.) Kyk'nın kendisi gibi siteside hantal. Orada yazan bilgilerin çoğu güncel değil. En basitinde Kredi Başkanlığına ait telefon bile yanlış, aradığınızda sürekli meşgul çalar :) Mail formu çalışmaz v.s. v.s. Korkmayın :) ben size Kyk'nın bana gönderdiği cevap dilekçesindeki tüm güncel adresleri bloguma ekleyeceğim.

Ek bilgi : .İngilizce bölümlerde hazırlık sınıfı okuyanlar okullarından hazırlık okuduğuna dair yazı almaları gerekli onaylı.Yani öğrenci belgesi + hazırlık okuduğuna dair onaylı belge istiyor kyk.(bu bilgi için xuhulzad arkadaşıma teşekkür ediyorum..)

Bir sonraki yazı dilekçe, kyk'nın adres ve telefonları...

Yatay Geçiş Başvurusunda Herhangi Bir Ücret Veriyormuyuz??

Evet bu konuda da üniversiteler arasında farklılıklar mevcut. Kimi üniversite başvurudan para almazken kimi üniversite başvurudan önce bankaya para yatırmanı isteyebiliyor. Somut bir örnekle açıklayacak olursam; ben başvuru yapacakken sadece Osmangazi ve Anadolu Üniversitesine yatay geçiş yapmayı düşünüyordum. Bu sebeple bu iki üniversiteden Anadolu başvurudan ücret almazken, Osmangazi başvuru yapmadan önce 50 TL gibi bir ücreti bankaya yatırmamı istiyordu. Üstelik başvuru olumsuz sonuçlansa dahi para iade edilmiyor. Böyle bir durum söz konusu. Bilmenizde yarar var diye düşünüyorum...

Yatay Geçiş Hangi Bölüme Yapılır??

Aslında sevgili okurlarım yatay geçiş kökeni itibariyle okuduğun üniversitedeki bölümden başka üniversitedeki aynı bölüme transfer olmaktır. Fakat son yıllarda üniversitelerin bazıları okuduğun bölümden farklı bir bölümede yatay geçiş hakkı tanımaktadır. Bunun içinde bir çok kriter vardır. (Örneğin; derslerin %70'inin uyuşması, Öss taban puanı v.s.) Bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımdan sizi yanlış yönlendirmek istemem. En doğru bilgiyi başvuracağınız üniversitenin öğrenci işlerinden alabilirsiniz.

Bir diğer hususta Üniversite içi yatay geçiş esprisi vardır. Bu da yukarıda anlattığım olayla aynıdır. Tek farkı aynı üniversitede başka bölüme transfer olmak gibi düşünebilirsiniz :) Anadolu Üniversitesi her dönem Üniversite içi yatay geçiş için kontenjan ayırıyor.(ordan biliyorum yani :))

Peki özel bir üniversitede okuyorum devlet üniversitesine yatay geçiş yapabilirmiyim?
--> Yapabilirsin.

Kıbrıs'ta okuyorum Türkiye'deki devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabilirmiyim?
--> Yapabilirsin. Fakat Türkiye'deki üniversiteler Kıbrıs ve diğer Türki cumhuriyetlerde okuyan öğrencilere en fazla 1 veya taş çatlasa iki kontenjan veriyor. Bu durum bir dezavantaj.)

Son olarak; Üniversitelerin kabul etmediği tek yatay geçiş şartı 2. öğretimden 1. öğretime yapılan yatay geçiş başvurularıdır. Yine bazı üniversiteler(Bilmeyenler için 2. öğretimde okurken başarı sıralamasında %10'luk dilime girmişlerse yani 40 kişilik sınıfta ilk 4'e girmişlerse 1. öğretime geçiş hakkı verilir.) sınıfında %10'luk dilimdeki sırasını ispatlayanların 1. öğretim başvurusunu kabul ediyor.

Yatay Geçiş Nedir??

Blogumuza adını veren bu soruyu açıklamakla başlayayım. Yatay geçiş kısaca şudur. ÖSS'de istediğin bir bölümü kazanmışsındır fakat 2-3 puanla istediğin üniversiteye yerleşememişsindir.  İşte burada Yatay Geçiş devreye giriyor. Yatay Geçiş başvuruları üniversitelerin kayıt yenileme dönemlerinden yaklaışık 1 hafta öncesinde başvurular yapılıyor. Başvuru sınırı yok, kafanın estiği üniversiteye başvuru yapabilirsin :)(Başvuranın 1 yüzü kara, Almayan Üniversite zenci :p)
Örnekle açıklayacak olursam atıyorum Kastamonu Üniversitesinde okuyan bir öğrencisin gidipte ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe...v.s. istediğin her üniversiteye aynı anda başvuru yapabilirsin. Mesele zaten başvur yapmak değil, mesele başvurduğun üniversiteye girebilmekte...

İşte bu andan itibaren Üniversiteler kendilerine göre kurallar oluşturmuş durumda. Nedir bu kurallar...
Örneğin ; başvuru yapacakların 2,5 not ortalamasına sahip olması, Alttan dersinin kalmaması, Başvurduğu bölümdeki taban puandan yaklaşık 15 puandan fazla düşük olmaması(yani diyelimki sizin ÖSS puanınız 320, yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitedeki kendi bölümünüze yerleşen taban puanlı öğrencinin puanı 340 bu durumda üniversite sizin başvurunuzu reddedebiliyor. Ayrıca bu durum standart olmayıp üniversiteden üniversiteye değişiyor. Yinede bu sınırlar içerisindeki yerlere başvurunuzun kabul edilme olasılığı daha yüksek..)

Belki son yazdığım bilgileri pek çok yatay geçişle alakalı siteden okumuşsunuzdur işte şimdi tecrübe konuşacak :)
1.)2,5 not ortalaması tamamen kafadan atılmış ortalamadır. Zaten yatay geçişe ciddi şekilde başvuru yapanların 2,5 not ortalaması yoktur. Daha yüksektir.

2.)Özellikle 1. sınıfın sonunda yatay geçiş başvurularında patlama yaşanır. Bu gibi durumlarda not ortalamınızın 3,5 olması bile yetmeyebilir. Çünkü kontenjan zaten sınırlı ve bu işi ciddi şekilde düşünenler 1. sınıfta derslere inanılmaz asılırlar ve 3,80 - 3,90 gibi hayvani ortalamalarla istedikleri üniversitelere yerleşebilirler. Yani bu yola çıktıysanız eğer 1. sınıftan itibaren işi ciddiye alın ve derslere çalışın..

3.)Diyelim ki 1. sınıfta 2-3 üniversiteye başvurdunuz ve hiçbirine kabul edilmediniz. Eğer hala notlarınız aynı seviyede seyrediyorsa işte 2. yılın sonu böyle düşünenler için ideal bir zaman dilimidir. Kendimden örnek verecek olursam 1. sınıfta yatay geçişle alakalı bir düşüncem yoktu fakat 2. yılımda karşılaştığım bazı olaylar nedeniyle yatay geçiş fikri kafamda oluşmaya başladı. Boğaziçi, ODTÜ gibi hedeflerim yoktu doğal olarak sadece memleketimdeki üniversiteyi tercih etme fikri bende oluştu(Anadolu Üniversitesi). Biraz üniversitelerin web sitelerindeki geçmişte 3. sınıfa yatay geçiş yapanların not ortalamalarını araştırdım ve bir umut başvurdum. (Araştırmalarım sonucunda 3. sınıfa veya 2. sınıfın bahar yarıyılına yatay geçiş yapan öğrencilerin not ortalaması 2,8-3,30 arasında ve kontenjanların dolmama ihtimali kuvvetle muhtemel..)Sonuç inanılmaz yatay geçiş hakkı kazandım hemde 3,10 ortalamayla... Sizde benim durumumdaysanız özellikle 2. sınıf arasında ve 2. sınıfı bitirdikten sonra başvurunuzu yapın.

Merhaba...=)

Evet arkadaşlar İnternet'te Yatay Geçiş ile alakalı fazla bir bilgi bulunmadığından bu blogu açmış bulunmaktayım. Kendimde Yatay Geçiş yapmış biri olarak tecrübelerimi ve Yatay Geçiş'in nasıl işlediği konusunda bilgi vermeye çalışacağım. İnternet'teki kaynaklar daha çok kitabi yani teoride olan bilgiler olduğu için zamanında aradığımı bulmakta oldukça zorlanmıştım. Hadi başlayalım :) Bu site umarım bir rehber niteliğinde olur...